Så byter du oljefilter på din bil

Oljefiltret på din bil är en viktig del av motorns smörjsystem och ansvarar för att hålla oljan ren. Att byta ut oljefiltret är en nödvändig del av bilunderhållet som bör utföras regelbundet. Här är en steg-för-steg guide för hur du byter oljefilter på din bil själv.

Vad du behöver:

  • Nytt oljefilter
  • Oljefiltersnyckel
  • Oljeuppsamlingskärl
  • Tratt
  • Ren trasa

Steg 1: Hitta oljefiltret

Oljefiltret finns vanligtvis någonstans på undersidan av motorn. Om du är osäker på var det sitter kan du kolla i bilens manual eller söka på nätet efter specifika instruktioner för din bilmodell.

Steg 2: Töm oljan

Innan du byter oljefiltret är det viktigt att du tömmer ut all olja från motorn. Placera oljeuppsamlingskärlet under bilen och öppna oljepluggen. Låt oljan rinna ut tills det inte kommer något mer.

Steg 3: Ta bort det gamla filtret

När all olja har runnit ut kan du använda oljefiltersnyckeln för att ta bort det gamla filtret. Var försiktig så du inte spiller olja överallt. Se till att rengöra området runt filtret med en ren trasa.

Steg 4: Sätt på det nya filtret

Ta det nya filtret och smörj in kanten med lite ny olja. Skruva fast det nya filtret på plats med handkraft. Var noga med att inte dra åt för hårt, då kan du skada filtret.

Steg 5: Fyll på ny olja

När det nya filtret sitter på plats kan du fylla på ny olja. Använd en tratt för att fylla på oljan på rätt ställe. Se till att du använder rätt typ av olja och fyll på enligt tillverkarens rekommendationer.

Nu är du klar med att byta oljefilter på din bil. Se till att kontrollera oljenivån efteråt och att du inte har några läckage från filtret.

Lycka till med bytet av oljefilter på din bil!