Prins Carl Philip tävlar för Volvo

Polestar Racing är Volvos eget racingteam. Teamet tävlar i STCC – Scandinavian Touring Car Championship. En av teamets fem förare på touren heter Carl Philip Bernadotte. Vår svenska kronprins har nämligen en racinglicens och deltar på fullaste allvar i tävlingar. Volvo överlägset förra åretVolvo är det klart bästa laget på touren. År 2013 har endast två av 15 etapper på touren vunnits av konkurrenterna. Carl Philip har gjort följaktligen gjort ett smart val. Dessutom faller det sig kanske naturligt att prinsen väljer ett svenskt varumärke!Vilka lag tävlar Carl Philip och Volvo mot? Citroen, Saab, BMW, Honda Civic och Dacia finns alla med representerade på touren.5484-volvoThed Björk för Volvo Polestar Racing är den klart bäste föraren av samtliga 21 som är med. Så har det i alla fall varit år 2013. I år är det dock Fredrik Larsson för BMWs stall som toppar förarmästerskapet före fjolårsvinnaren Thed Björk.

Hur duktig är Carl Philip?

Vi förstår alla att prinsen har mycket annat att tänka på – inte minst sitt kommande bröllop. Det är dock intressant att jämföra hans resultat med andra Volvoförare och se om kungablod kanske hjälper på racingbanan.Låt oss därför gå tillbaka till den föregående säsongen. Volvo har haft fem förare med i STCC – Fredrik Ekblom, 2013 års vinnare Thed Björk, Carl Philip, Robert Dahlgren och unge Linus Ohlsson. Richard Göransson på BMW lyckades komma på andra plats. Utöver totalsegerna så återfanns Carl Philips övriga stallkompisar i Volvo på plats 3-5. Carl Philip själv slutade sjua i sitt bästa lopp. I sluttabellen hittar vi Carl Philip först på 14:e plats. Det gör honom till den sämsta av alla Volvoförare på STCC-touren.

Prins Carl Philip – en ny marknadskanal

Trots att Carl Philip inte skördat sportsliga framgångar på racingbanorna är han en stark tillgång för teamet och sporten. Anledningen är helt enkelt det stora mediauppbådet kring att kronprinsen tävlar på elitnivå i motorsport. Numera syns STCC i tidningar och andra medier. Dessutom är Carl Philip ung i sammanhanget och har fortfarande mycket att lära. Givetvis har han alla möjligheter att bli riktigt bra givet att han satsar mer på sporten. Enligt en artikel i DN planerar Carl Philip att investera mer tid och energi på att bli en framgångsrik förare i STCC. Det skulle med andra ord kunna bli en ”win-win” situation; prinsen får göra det han verkligen gillar medan STCC och Volvo får publicitet att dra nytta av. En ytterst stark och kostnadseffektiv marknadskanal med andra ord.